Heksesot, eller kjemisk sverting, er et problem som flere boligeiere har slitt med de seneste ti årene.
Heksesot er en skjemmende, svart, klebrig misfarging som raskt kan dannes i helt nye og nyoppussede boliger. Det setter seg gjerne over spikerslag, i dørsprekker, på vegger, tak, i vinduskarmer, og i verstefall inne i kjøleskap.

Skyld ikke på stearinlyset
For de som rammes av heksesot, kan det være både en kostbar og fortvilet opplevelse. Kjemisk sverting skyldes ikke forurensning eller overdreven bruk av stearinlys, som tidligere har vært trodd, forklarer Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam. Selskapet spesialiserer seg på inneklima, og har de siste årene mottatt flere tusen henvendelser fra norske huseiere. Fenomenet ble kjent på 1980-tallet, men ble først viet oppmerksomhet som forskningsfelt i Tyskland på midten av 1990-tallet. I Norge ble fenomenet ikke oppdaget før i 2004, og seks år senere fant norske forskere ut hva årsaken til dette var.

Løsemiddelfri maling
Forklaringen ligger i endret bruk av kjemikalier i bygningsprodukter, som lim, maling og gulvbelegg. Bruken av vannbasert, eller løsemiddelfri maling har økt sterkt de siste årene, og ønsket om mest mulig giftfritt innemiljø har vært den viktigste motivasjonen bak denne utviklingen. Ildsteder, stearinlys og forurensning har ofte fått skylden for heksesot, men disse er ikke årsaken til at det svarte belegget oppstår, men forsterker heller sverteskadene, forklarer Mohn Jenssen videre. – Den kjemiske svertingen oppstår oftest i nybygde og nyrenoverte boliger. Vi har også hørt om fritidsboliger som har blitt malt i november, stått tomme, og i romjulen når eieren har returnert, er heksesoten etablert, forteller han. De to siste årene har derimot henvendelsene til Mycoteam avtatt noe, og daglig leder er litt usikker på hva grunnen er, om det er produsentene som har utbedret produktene, om folk er flinkere til å ventilere, eller om flere har begynt å male i sommerhalvåret.
Unngå heksesot
Boliger i dag er for tette, og god utlufting øker sjansen for at sotpartikler finner veien ut, istedenfor å feste seg inne på vegger og tak. Unngå også oppussing i de kaldeste vintermånedene, da lufta innendørs er svært tørr. Velg, om mulig, en malingstype uten stoffet TMPD-MIB. – Dette er synderen, og finnes i de fleste malingstyper i dag, og gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet finnes også i andre materialer vi omgir oss med i hverdagen, sier Mohn Jenssen. Skal du male etter heksesot, er det svært viktig å vaske bort all sot, bruke fettløselige vaskemidler. Gjør du ikke dette, vil det sette seg i gipsplatene, og virke som et reservoar for heksesoten. Må du pusse opp på vinterstid, oppfordrer Kolbjørn Mohn Jenssen alle til å lufte godt under oppussingen, og skifte ut luften ofte ved sjokklufting. Når du har malt ferdig, lønner det seg å varme opp rommet kraftig noen timer, gjerne opp til 35 grader, for så å lufte kraftig. Utbaking kan holde heksesoten borte.